top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChris Wobben

Langs de on-line

Bijgewerkt op: 12 mei 2020“Gelukkig heb ik dit weekend de topper tussen FC Utrecht en Vitesse, dus mijn wedstrijd gaat vast door.” Zojuist is bekend geworden dat de provincie Brabant op slot gaat. Alle wedstrijden uit het betaalde voetbal zijn voor de Brabantse clubs van de baan. Het is donderdag 12 maart.

Volledig onwetend over de enorme impact en desastreuze gevolgen van de coronacrisis, stel ik mezelf maar snel gerust. Hoe anders loopt het. Ongelooflijk.

Als klein, enthousiast jochie met een passie voor presenteren en sport zijn dit uitdagende tijden. Qua sportwedstrijden en evenementen is deze periode, hoe zeg ik het netjes, kwalitatief uitermate teleurstellend. Dat betekent niet dat ik stil in een hoekje ga zitten treuren.

Als je even niet weet waar je naar toe moet, kun je maar beter één richting kiezen: vooruit. Toch overheerst in de begindagen die ene vraag: “En nu?”

Nou, dat heb ik geweten.

Bij wijze van grap geef ik als werkeloze voetbalcommentator verslag van de rekenopdrachten van mijn jongste dochter. Haar zucht aan het einde is meesterlijk. Daarna gebeurt er iets wat ik nog nooit in mijn leven heb meegemaakt.

Amper uitgelachen als ik het filmpje online zet, stromen de reacties binnen. Diverse websites nemen ‘m binnen no time over en voor we het weten is de video al driehonderdduizend keer bekeken. Na drie uurtjes…..en dat is nog maar het begin. We gaan viraal.

Als klap op de vuurpijl zitten we de volgende dag met het gezin naar het jeugdjournaal te kijken. In de rubriek #Checkditdan verschijnt ineens mijn dochter in beeld. De pure verbijstering, verwondering, vreugde en euforie van onze dochters zijn onvergetelijk. Een keiharde gil en een niet aflatende schaterlach klinken door onze woonkamer. Hilarisch en onvergetelijk.

De volgende dag krijg ik het filmpje van een Engelse vriend. Heeft het opgepikt van een Engelse site. Mét Engelstalige ondertiteling! We hebben er nog weken lol van.

Het is het begin van doldwaze online dagen. Een bloemlezing.

Voor promotie van de actie doneereenmondkapje.nl vraag ik of ik de social media kanalen van AZ mag gebruiken. Dat mag. Aan impact geen gebrek, want binnen een paar dagen schiet het gedoneerde bedrag de hoogte in, onder andere dankzij AZ. Ik bied een tegenprestatie aan: “As jullie me ergens voor nodig hebben, laat maar weten. Zo helpen we elkaar.”

Die ‘hulp’ komt in de vorm van een online talkshow, een zogenaamde ‘Vodcast’. Wekelijks schuiven een speler, een supporter en een sponsor aan. Naar eigen inzicht mogen we initiatief vormgeven. Er volgen nog vijf goed bekeken afleveringen. Uiteraard barsten we nog van de ideeën, dus wie weet wat er nog in de toekomst ligt. Gaaf.

Via een bevriende opdrachtgever word ik benaderd om een online gastles te geven aan leerlingen van de basisschool. Om de juffen en meesters te bedanken voor hun inzet van de afgelopen weken. Met een paar BN- ers die hij kent uit zijn netwerk. “Tuurlijk, joh, leuk!”. Die avond belt hij me al terug. “Eeeeh, Chris, het is een beetje uit de hand gelopen…..”

Blijkt dat er al ruim veertigduizend aanmeldingen zijn! Vervolgens hoor ik mezelf terug in diverse radio journaals, word ik genoemd als BN- er bij RTL Boulevard én heb ik online ongelooflijk veel plezier met al die leerlingen tijdens de les. Wat een enthousiasme.

Daarnaast word ik door een bevriende ondernemer gevraagd een online pubquiz te presenteren voor een lokale voetbalclub, weer een nieuw fenomeen. Met alle vrijwilligers hebben we tijdens de uitzending het grootste plezier. Dit smaakt naar meer.

Terwijl de bal tussen de lijnen helaas nog lang niet rolt, is er op het digitale veld genoeg te beleven. Vanavond ga ik met een collega commentator verslag doen van een groot online voetbaltoernooi. In de zogenaamde FUT 500 Championship van Pro Players gaan diverse pro’s met elkaar de strijd aan. Met commentaar van René Treur en Chris Wobben. En dit is nog maar het begin.

Het word zo steeds drukker langs de (on)line. Wie weet waar dit allemaal eindigen zal. Hoe dan ook, ik weet nu eindelijk waar ik naartoe moet gaan: vooruit!

226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page