top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChris Wobben

Derby Days

Bijgewerkt op: 12 feb. 2020

Is het nou DERby, DEURby of DARby?


Zomaar zaken waar je als presentator tegenaan loopt. Uitspraak is alles. En in de zoektocht het hoogste te bereiken, is ieder detail van groot belang. Voor uw informatie, de correcte uitspraak is DARby.

Zoals de ‘Derby’ van wezenlijk belang is in de wereld van de topsport, voetbal in dit geval. Spelen tegen te gevoelsmatige buurman, daar komen toch meer zaken bij kijken dan je zou vermoeden. Los van de topprestatie die er geleverd moet worden, staat het absoluut willen winnen van de naaste concurrent nog meer centraal dan gewoonlijk. En dus is alles geoorloofd.


Alles? Ja, alles.


Ik kan me zo voorstellen dat dat in het bedrijfsleven niet anders is. Uiteraard zijn we allemaal ‘concullega’s van elkaar. Toch?

Natuurlijk gunnen we de ander het allerbeste. Mooie opdracht, prima product. Gaaf project! Maar als het er op aankomt ‘Gun het mezelf toch net iets meer’. Het is een veel gehoorde uitspraak. Alleen dan wel als de camera’s uit staan. Aan de oppervlakte zijn we koel, beleefd en netjes. Maar daar onder brandt het vuur van de ambitie nét iets heviger als de strijd wordt aangegaan met concurrentie uit de directe omgeving.


Niemand die het toegeeft…….


Het voetbal is daarin basaal. Zodra de bal rolt, het publiek fanatiek mee leeft en de adrenaline gaat stromen, is er geen tijd en ruimte meer voor nuance. Alles draait om dat ene ding: winnen. Hoe, maakt niet uit.

Het levert vaak spectaculaire gevechten op. Als de controle langzaam verdwijnt, nemen passie, emotie en vooral de onvoorspelbaarheid het over. Houd je hoofd dan maar eens koel.


Ik heb de laatste maanden een aantal ‘Derby’s’ mogen verslaan voor Langs de Lijn. De Derby van het Oosten, tussen Heracles en FC Twente (1-1). Waarin de concurrenten eieren voor hun geld kozen. En gelijkspel leverde in ieder geval geen gezichtsverlies op.

De Derby van het Noorden, tussen FC Groningen en Heerenveen (0-3). Waarin het kwaliteitsverschil dermate groot was, dat er geen sprake was van concurrentie voor de superieure Friezen. En morgen de IJsselderby. PEC Zwolle ontvangt Go Ahead Eagles, bedrijf onder druk. En Zwolle weet dondersgoed wat een tot op het bot gemotiveerde concurrent kan aanrichten.


De komende weken speel ik bedrijfsmatig geen derby’s. Ik heb gekscherend weleens gezegd: “West-Friesland is een soort proeftuin. Buiten de Omringdijk ligt de akker.” Maar ik heb wel een aantal toffe klussen in de nabije omgeving. In het pittoreske Neck mag ik een ‘COllegetour’ presenteren. Wegens het vijftigjarig jubileum van voetbalclub D.Z.S. is oud- inwoner van Neck Co Adriaanse uitgenodigd. Ik mag hem interviewen. Zin in!

Voor Werksaam West-Friesland mag ik het MVO congres vormgeven. Een aantal Proud Partners worden gekroond én er is een heuse MVO- pubquiz. In mijn tijd bij de blindentribune van AZ ben ik direct in aanraking gekomen met het positieve effect van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het was een inspirerende, leerzame, maar ook confronterende tijd. Ik ben er als presentator, maar ook als mens van gegroeid.

Tegelijkertijd ben ik veelvuldig in de ‘Akker buiten de Omringdijk’ te vinden. Met de A7 als karrespoor ga ik het land in om te oogsten. Maar vooral om te genieten.

Publieksopwarmer bij ‘De Slimste Mens’, gastheer van de Rabobank en natuurlijk lekker veel potjes verslaan voor Langs de Lijn. Volgende stop: PEC Zwolle- Go Ahead Eagles, de IJsselderby. Op naar de onvoorspelbaarheid….. Ik houd ervan!


Ik wens iedereen goede zaken.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Beweging

Snottebel

Comments


bottom of page